Zingen Verbroedert

Een dag voor Mannen

Je stem liegt nooit. Hij laat ons horen hoe jij je nu voelt. Iedereen die de moed heeft daar zingend geluid aan te geven, zal ruimte, vrijheid en vreugde ervaren. Maar zingen kan ook gepaard gaan met kwetsbaarheid, met gevoelens van ongemak. 

Kwetsbaarheid wordt bij mannen wel eens gezien als een synoniem voor zwakte. En zwakke mannen willen we niet. Maar kwetsbaarheid is eerder de bereidheid – of nog beter: de moed – om jezelf te tonen.

Kwetsbaarheid is het uittrekken van je harnas, het onder ogen zien van overlevingsmechanismen. Het is jezelf in de meest pure vorm laten horen, via je stem uiting geven aan dat wat gezegd moet worden.

Met mannen onder elkaar gaat het al snel over materiële zaken, in een sfeer van winnen en verliezen. Voor imperfecties is minder ruimte. De buitenwereld telt zwaarder dan de eigen innerlijke wereld. Emoties als pijn, woede en onzekerheid blijven achter maskers. En als we dan een keer onze zielenroerselen bespreken, dan het liefst met een vrouw of onze coach.

Stem en lijf als ingang

Tijdens deze dag gebruiken we stem en lijf als ingang: zowel naar het hart, naar de overvloed, naar de mannelijke oerkracht als naar de beperkingen, het oordeel en de schaamte. We zingen, bewegen, stampen, lachen, schreeuwen voluit, alsof niemand ons ziet of hoort. In de veilige bedding van mannen onder elkaar creëren we een sfeer van geborgenheid en broederschap.

Geen normen vooraf dat jouw lied zuiver en harmonieus dient te klinken. We zingen zonder de vrees wat anderen ervan vinden. Het is geen zangles of repetitie, maar onbevangen en vrijuit jouw stem en eigenheid laten klinken. Improviserend, met elkaar, solo of in tweetallen. Na een gezamenlijke lunchpauze krijg je de kans al dan niet met pianobegeleiding jouw eigen lied te laten klinken.

Dat is zeker geen ‘gewoon’ lied met tekst en melodie; het zijn klanken die zich bij jou op dat moment aandienen. Dat is soms niet makkelijk, maar kan altijd fascineren. Het gaat om jouw innerlijke kracht, om die gefocust, gedoseerd én zonder overbodige terughoudendheid tot expressie te brengen.

Praktische informatie